Abstracts workshops

BLOK A: 14u - 15u15

Cultuur en taal: een barrière of een kans?
Therapie geven in een andere cultuur over je eigen landsgrenzen heen, maakt je bewust van je eigen cultureel bepaalde blik. Je bots op je eigen grenzen. Het dwingt je om nieuwsgierig te luisteren naar de verhalen van je cliënten op een open, niet oordelende manier. Daarnaast is er ook een verschil in functioneren van een team binnen een andere cultuur.  Ook het gebruik van een andere taal dan je moedertaal in een therapeutisch gesprek is geen evidentie. Hoe kan je hier als therapeut mee omgaan? Tijdens deze workshop staan we erbij stil hoe de taalbarrière als een kans kan gezien worden i.p.v. een barrière. 

Durf jij over de streep? Adventure therapie voor mensen met een complexe band met eten
Personen met een eetstoornis staan weinig in contact met het eigen lichaam. Hierdoor missen zij het lichaam als krachtige bron (felt sense, volledig gevoelde ervaring) die hen kan helpen in het persoonlijke groeiproces en herstelproces. Adventury Therapy kent de laatste jaren zowel nationaal als internationaal een groeiende belangstelling. Ook Saltare vzw organiseert sinds 2010 een jaarlijkse cursus adventure therapy voor volwassen vrouwen van 18 tot 65 jaar met een complexe band met eten (anorexia nervosa, boulimia nervosa, binge-eating, emotionele eters). Ze doet daarbij beroep op de expertise van Outward Bound België, een vormings- en trainingsorganisatie die al sinds 1977 procesbegeleiding op maat van organisaties en individuen aanbiedt (o.a. het Monte Perdido-project voor mensen met een kankerervaring). Adventure therapy verwijst naar een specifiek format waarin deelnemers avontuurlijke activiteiten beleven met de therapeutische intentie om tot inzicht, groei en genezing te komen. In deze workshop gaan we dieper in op wat adventure therapie kan inhouden en op recent onderzoek naar de impact en beleving van deelnemers aan de 'Groeicursus'.

Eetproblemen bij vluchtelingenkinderen : een theoretisch kader en casuïstiek
Door Geertrui Serneels, directeur SOLENTRA vzw. 

Bij vluchtelingenkinderen denken we spontaan aan trauma, meer in het bijzonder oorlogstrauma. Maar niet alle vluchtelingenkinderen zijn getraumatiseerd, in de zin van PTSD. Het gaat om ongeveer 10%. Waar we minder stil bij staan en wat alle vluchtelingenkinderen wel ondergaan,  is het migratieproces en de gevolgen hiervan op de gezinsrelaties en de ontwikkeling van het kind. In deze workshop zoemen we in op de gevolgen van trauma en migratie/acculturatie op de ontwikkeling van het kind en de gezinsdynamiek. Aan de hand van casuïstiek, bestuderen we de eetstoornissen die voorkomen bij deze populatie en onderzoeken hoe deze stoornissen zich uiten, wat hun functie is etc…….  


BLOK B: 15u45 - 17u

Dialectische gedragstherapie bij patiënten met een eetstoornis
Dialectische gedragstherapie of DGT staat in essentie voor de dialectiek (of het evenwicht) tussen verandering en acceptatie. Twee thema’s die ook in de behandeling van patiënten met een eetstoornis centraal staan en die wij in ons therapieprogramma trachten te weerspiegelen, zowel ambulant als residentieel. Belangrijke thema’s hierin zijn de kernoplettendheidsvaardigheden (KOV’s) en mindfulness, de crisisvaardigheden, de intermenselijke vaardigheden, emotieregulatie en de levensbeheersing. In deze workshop trachten we enerzijds een beeld te geven van wat DGT voor ons betekent in de behandeling van patiënten met een eetstoornis, maar ook voorbeelden uit de praktijk te geven van hoe we dit aanpakken over de verschillende disciplines heen.


‘Meet the expert’: eetstoornissen bij kinderen en jongeren
In deze interactieve workshop kan u met uw vragen, bedenkingen of casus terecht op gebied van eetstoornissen bij kinderen en jongeren, vb rond diagnostiek, betrekken van gezin, opvolging somatische toestand, ... 
Vragen en casussen kan u voor 1/10/17 doorsturen naar info@v-a-e.be met vermelding ‘vraag meet the expert’, zodat we reeds op voorhand de vragen kunnen bundelen rond bepaalde thema’s en waar nodig een theoretische achtergrond kunnen voorzien.